| από ELEFTHERIOS ILIAKIS

Διαμάντι: Ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου!

Όταν μιλάμε για ένα γενέθλιο λίθο, αναφερόμαστε κατά κανόνα σε έναν πολύτιμο ή ημιπολύτιμο λίθο, ο οποίος συνδέεται με το μήνα γέννησης του ατόμου και λέγεται πως χαρακτηρίζει την προσωπικότητά του, ενώ του παρέχει κάποια μοναδικά στοιχεία. Επιπλέον, οι γενέθλιοι λίθοι παραδοσιακά "ντύνουν" τα καθημερινά κοσμήματα αλλά και τα πιο πολυτελή, όπως δαχτυλίδια, μενταγιόν και σκουλαρίκια.

Οι γενέθλιοι λίθοι, γνωστοί και ως birthstones, αποτελούν λοιπόν μία “οδό”, μέσα από την οποία μπορεί το ευρύ κοινό να γνωρίσει την ιστορία, το συμβολισμό και την αξία των χρωματιστών λίθων. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες γύρω από τις μοναδικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που έχουν οι πέτρες αυτές.

Ποιός είναι ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου;

Σήμερα, θα γνωρίσουμε το γενέθλιο λίθο του Απριλίου: το διαμάντι.Τα διαμάντια είναι το πιο σκληρό φυσικό υλικό που είναι γνωστό στον άνθρωπο, καθώς στην κλίμακα Σκληρότητας Mohs παίρνει 10. Η ίδια η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη "ἀδάμας", η οποία σημαίνει αδάμαστος, αυτός που δεν μπορεί να λυγίσει, αυτός που δεν μπορεί να νικηθεί. Το διαμάντι πήρε αυτή την ονομασία εξαιτίας της αξεπέραστης σκληρότητάς του και της ισχυρής φύσης του. Το στολίδι αυτό αντλεί τη δύναμή του από μια συμμετρική ατομική δομή που είναι κατασκευασμένη από καθαρό άνθρακα. Το διαμάντι είναι δύσκολο να καταστραφεί και, σε συνδυασμό με τη "φλογερή" του εμφάνιση, είναι η πιο δημοφιλής επιλογή πολύτιμων λίθων για μονόπετρα δαχτυλίδια αρραβώνων.

Πώς δημιουργήθηκαν τα διαμάντια;

Τα διαμάντια αποτελούνται από καθαρό άνθρακα και δημιουργούνται περισσότερα από 160 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, εξαιτίας της εξαιρετικής πίεσης που τους ασκείται και λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών που παρατηρούνται στο εσωτερικό της γης.

Διαμάντια

Ιστορία του διαμαντιού

Φημολογείται πως τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, γύρω στον 4ο αιώνα π.χ, οπότε ξεκίνησε και το εμπόριό τους στη τοπική αριστοκρατία.  Από τον 1ο αιώνα π.χ, το εμπόριο των διαμαντιών ξεκίνησε και στις γειτονικές χώρες, όπως η Αραβία, η Περσία και η Κίνα. Μέχρι τον 14ο αιώνα μ.χ, τα διαμάντια είχαν φτάσει στην Ευρώπη και απέκτησαν εξαιρετική δημοτικότητα.

Τα διαμάντια άρχισαν να θεμελιώνονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές στα μονόπετρα το 1477, όταν ο Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας έδωσε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων με διαμάντια στη Μαρία της Βουργουνδίας. Τα διαμάντια είχαν τοποθετηθεί πάνω στο δαχτυλίδι σε σχήμα "Μ", δίνοντας μια ρομαντική νότα στο κόσμημα.

Τι συμβολίζει το διαμάντι;

Έκτοτε, το διαμάντι ξεκίνησε να συμβολίζει την άθραυστη φύση του έρωτα, την αγνότητα και την αφοσίωση. Η πρόταση γάμου με ένα διαμαντένιο μονόπετρο σφραγίζει τη σχέση και επιδεικνύει την πίστη στο σύντροφο μας. Είναι σαν να λέμε πως η σχέση μας δεν θα "σπάσει" ποτέ.

Πως αξιολογούμε την ποιότητα του διαμαντιού;

Η ποιότητα και η αξία των διαμαντιών εκτιμάται με βάση τα 4 C:

  • Κοπή (Cut)
  • Καθαρότητα (Clarity)
  • Χρώμα (Color)
  • Καράτια (Carat)

Αυτά τα κριτήρια θα σας ενημερώσουν ακριβώς σχετικά με την ποιότητα του διαμαντιού που αγοράζετε.

Καράτι: είναι η μέτρηση με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι. Γενικά ενώ πολλοί θεωρούν πως αναφέρεται στο μέγεθος του διαμαντιού, στην πραγματικότητα μετρά το βάρος του. Ο όρος «καράτι» που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τη λέξη «χαρούπι». Οι μικροί και ομοειδής σπόροι χαρουπιών χρησιμοποιούνταν σαν το τέλειο αντίβαρο σε σχέση με το διαμάντι πριν από την έλευση του 20ου αιώνα.

Κοπή: Το χαρακτηριστικό της κοπής του διαμαντιού σχετίζεται άμεσα με τις αναλογίες του, τη συμμετρία και τις γωνίες του. Μετριέται σε μία βαθμίδα «Poor» έως «Excellent». Η κοπή ενός διαμαντιού αφορά βασικά το σχήμα του και πως το φως αντανακλάται από την επιφάνειά του στο μάτι του παρατηρητή.

Χρώμα: Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι, τόσο καλύτερο ποιοτικά θεωρείται, για αυτό και οι λίθοι με το μικρότερο δυνατό περιεχόμενο χρώματος γενικά προτιμώνται στις αγορές διαμαντιών. Το χρώμα του διαμαντιού ταξινομείται με βάση τα γράμματα της λατινικής αλφαβήτου: ξεκινάμε από το γράμμα «D» (τελείως άχρωμο και εξαιρετικής ποιότητας), φτάνοντας στο γράμμα «Ζ» (κίτρινο).

Καθαρότητα: Η καθαρότητα καθορίζει το αν στην πέτρα εμφανίζονται έγκλειστα ή ψεγάδια. Η καθαρότητα του διαμαντιού μετριέται σε μια κλίμακα 10 διαβαθμίσεων: ξεκινώντας από Internally Flawless (IF), σε διαμάντια 100% καθαρά στα οποία δεν μπορεί να παρατηρηθεί το παραμικρό στίγμα με τον φακό, και τελειώνοντας στο βαθμό Imperfect 3 (I3), στα οποία υπάρχουν αρκετές ορατές ατέλειες.

Στην DIAMONDJOOLS μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή από πιστοποιημένα διαμάντια και κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να τα προσφέρετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο!

TAGS:
f