| από ELEFTHERIOS ILIAKIS

Ρουμπίνι: ο γενέθλιος λίθος του Ιουλίου

 

Οι γενέθλιοι λίθοι, γνωστοί και ως birthstones, αποτελούν μια ευχάριστη προσθήκη στον κόσμο των πολύτιμων λίθων, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τους πιο δημοφιλείς λίθους, οι οποίοι από πίσω "κρύβουν" μία συναρπαστική ιστορία εκατομμυρίων ετών.

Οι γενέθλιοι λίθοι λοιπόν, είναι μια ομάδα πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, ο καθένας από τους οποίους συνδέεται παραδοσιακά με ένα μήνα γέννησης, ενώ ο κάθε λίθος έχει ένα μοναδικό συμβολισμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι γενέθλιοι λίθοι λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο όπως τα ζώδια.

Μπορούμε να βρούμε γενέθλιους λίθους σε κάθε είδους κόσμημα, όπως περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια και έτσι μπορούμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια με ένα κόσμημα στολισμένο μοναδικά με το δικό μας γενέθλιο λίθο. 

Σήμερα, θα γνωρίσουμε το γενέθλιο λίθο του Ιουλίου: το ρουμπίνι!

 

Ιστορία και συμβολισμός

Το όνομα «ρουμπίνι» προέρχεται από τη λατινική λέξη «ruber», που σημαίνει «κόκκινο». Το κόκκινο αποτελεί το χρώμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα πιο έντονα συναισθήματά μας: την αγάπη, τον έρωτα, το πάθος, το θυμό και την οργή. Έτσι, και τα ρουμπίνια έχουν συνδεθεί παραδοσιακά με αυτά τα συναισθήματα, αλλά κυρίως με τον έρωτα.

Από το παρελθόν κιόλας, οι πρώτοι πολιτισμοί θεωρούσαν πολύτιμα τα ρουμπίνια για την ομοιότητά τους με το έντονο, ερυθρό χρώμα του αίματος, που κυλά μέσα από τις φλέβες του ανθρώπου και πίστευαν ότι τα ρουμπίνια κατείχαν τη δύναμη της ζωής. Πίστευαν επίσης πως είναι ο λίθος της σοφίας.

Με την πάροδο των ετών, το ρουμπίνι έφτασε στη δύση, όπου αγαπήθηκε εξαιρετικά από την ευρωπαική αριστοκρατία, λόγω του σαγηνευτικού χρώματός του, που είναι μοναδικό και απαράμιλλο. Στην Ευρώπη, το ρουμπίνι συμβόλιζε τον πλούτο και το υψηλό κοινωνικό status.

Τα ρουμπίνια λοιπόν αποτελούν ένα λίθο με πλούσιο ερυθρό χρώμα και ανήκουν στην ομάδα του ορυκτού κορουνδίου. Τα ρουμπίνια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, καθώς στη κλίμακα Σκληρότητας Mohs, παίρνουν 9.

 

 

ρουμπίνι στην ακατέργαστη μορφή του

 

Τι συμβολίζει το ρουμπίνι;

Όπως ήδη αναφέραμε, το ρουμπίνι συμβολίζει το πάθος, την αγάπη, την ζωτικότητα και τον ενθουσιασμό. Επιπλέον, συμβολίζει την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη του ανθρώπου να καταφέρει αυτό το οποίο έχει βάλει στόχο. Θεωρείται επίσης πως διώχνει το κακό και προστατεύει τον άνθρωπο που το φοράει.

 

Ποιά είναι η ιστορία του ρουμπινιού;

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, τα ρουμπίνια φαίνονται να υπάρχουν σε χώρες της Ασίας από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 200 π.χ φαίνεται πως αποτελούσαν υλικό αγοροπωλησιών στις χώρες αυτές. Η αριστοκρατία συνήθιζε μάλιστα να κοσμεί τα ρούχα με ρουμπίνια για να καταπολεμήσει το κακό. Το ίδιο έκαναν και οι στρατιώτες, καθώς πίστευαν πως οι λίθοι αυτοί θα φέρουν προστασία.

Ιστορικά, τα ρουμπίνια βρίσκονταν σε τεράστιες ποσότητες στη Μιανμάρ από το 600 μ.χ.

 

Ποιές είναι οι κυριότερες πηγές ρουμπινιού;

Για πολλά χρόνια, η βόρεια Μιανμάρ αποτελούσε την βασικότερη πηγή ρουμπινιών. Σήμερα, η Σρι Λάνκα, η κεντρική Μιανμάρ, η Τανζανία, η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, η Βραζιλία και το Πακιστάν αποτελούν μερικές από τις περιοχές όπου εξορύσσονται ρουμπίνια. Πιο συγκεκριμένα, το ορυχείο Μονκ Σχου στην κεντρική Μιανμάρ αποτελεί το μεγαλύτερο ορυχείο ρουμπινιών στον πλανήτη.

 

Πως αξιολογούμε την ποιότητα του ρουμπινιού;

Όσον αφορά την ποιότητα των ρουμπινιών, αυτή ακολουθεί τον ίδιο κανόνα με τα διαμάντια: μετριέται βάσει των 4Cs. Το χρώμα (color), η καθαρότητα (clarity), η κοπή (cut) και τα καράτια (carats) διαμορφώνουν την τελική ποιότητα του συγκεκριμένου πολύτιμου λίθου, και συνεπώς τη τιμή του.

 

Χρώμα

Το χρώμα του ρουμπινιού τείνει να ποικίλει, καθώς παρατηρείται σε αρκετούς λίθους ένα "ανοιχτό" κόκκινο χρώμα, ενώ σε κάποιους άλλους κυριαρχεί το βαθύ κόκκινο. Το ιδανικό όμως χρώμα βρίσκεται κάπου στη μέση και ονομάζεται "αίμα περιστεριού", στα αγγλικά "pigeon's blood". Ρουμπίνια με αυτήν την απόχρωση κόκκινου χρώματος βρίσκονται σε τιμές που "ξεφεύγουν", καθώς είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζουν μία ασυνήθιστα κόκκινη λάμψη. Σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα ρουμπίνι που δεν παρουσιάζει ούτε ένα εξαιρετικά ανοιχτό χρώμα, ούτε βαθύ, σκούρο κόκκινο.

Το χρώμα του λίθου έχει συνδεθεί χαρακτηριστικά με την περιοχή εξόρυξής του, καθώς παρατηρούνται πολύ ιδιαίτερες αποχρώσεις ανάλογα με την περιοχή που εξορύσσεται ο κάθε ένας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο παράγοντας "χρώμα", σε συνδυασμό πάντα με το βάρος του σε καράτια, αποτελεί τον πιο καταλυτικό παράγοντα διαόμορφωσης της τελικής του τιμής.

 

Καθαρότητα

Όσον αφορά την καθαρότητα του συγκεκριμένου λίθου, οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένα ρουμπίνι χωρίς καθόλου εγκλείσματα. Ρουμπίνια εντελώς αψεγάδιαστα θα ήταν εξαιρετικά ακριβά εξαιτίας της απερίγραπτης σπανιότητάς τους, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα καράτια.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η συντριπτική πλειοψηφία των ρουμπινιών παρουσιάζει εμφανή έγκλειστα, τα οποία προσδίδουν μια ιδιαίτερη κομψότητα στο λίθο. 

 

Κοπή

Τα ρουμπίνια, σε αντίθεση με τα διαμάντια και τα σμαράγδια, εξαιτίας της κρυσταλλικής τους φύσης, παίρνουν συχνά αρκετά διαφορετικά σχήματα. Παρόλα αυτά, ένα συγκεκριμένα σχήμα έχει θεμελιωθεί ως το βασικό στα ρουμπίνια: το oval cut. Μπορείτε όμως να βρείτε ρουμπίνια και σε λοιπές κοπές, όπως στρογγυλά, cushion, pear και οκτάγωνα.

 

Καράτια

Όταν είστε στη διαδικασία αγοράς ρουμπινιού, θα σας προτείναμε να επιλέξετε κάποιο πάνω από 1 καράτι, καθώς αυτού του μεγέθους πέτρες μπορούν να αναδείξουν πιο αποτελεσματικά την ερυθρότητά τους. Φυσικά, όπως είναι άλλωστε λογικό, όσο αυξάνεται το μέγεθος του λίθου, τόσο αυξάνεται και το κόστος.

 

Στην DiamondJools μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα στολισμένα μοναδικά με ρουμπίνια εξαιρετικής ποιότητας!

TAGS:
f