| από ELEFTHERIOS ILIAKIS

Σμαράγδι: Ο γενέθλιος λίθος του Μαΐου!

Οι γενέθλιοι λίθοι αποτελούν μια ομάδα πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, ο καθένας από τους οποίους συνδέεται με ένα μήνα γέννησης, ενώ ο κάθε λίθος έχει ένα μοναδικό συμβολισμό. Ουσιαστικά δηλαδή οι γενέθλιοι λίθοι λειτουργούν όπως τα ζώδια του ωροσκοπίου. Σήμερα, μπορούμε να βρούμε γενέθλιους λίθους σε κάθε είδους κόσμημα, όπως περιδέραια, βραχιόλια, δαχτυλίδια ή σκουλαρίκια και έτσι μπορούμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια με ένα κόσμημα στολισμένο μοναδικά με το δικό μας γενέθλιο λίθο. Αξίζει να αναφερθεί πως οι γενέθλιες πέτρες αποτελούν πλέον μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ υπάρχει η αντίληψη πως το να φοράει κάποιος το γενέθλιο λίθο του, θεωρείται σύμβολο ευεξίας και καλής τύχης. 

Σήμερα, θα γνωρίσουμε το γενέθλιο λίθο του Μαΐου: το σμαράγδι!

Δαχτυλίδι DiamondJools με σμαράγδι και διαμάντια

Ιστορία και συμβολισμός

Το σμαράγδι, στα αγγλικά «emerald», προέρχεται από μια περσική λέξη που σημαίνει «πράσινο στολίδι». Άλλαξε από τα ελληνικά «σμαράγδι», στα λατινικά ως «smaragdus», στη συνέχεια σε «esmaurde» και τον 16ο αιώνα σε «esmeralde». Το όμορφο πράσινο χρώμα του, σε συνδυασμό με την αντοχή και τη σπανιότητά του, το καθιστούν έναν από τους πολυτιμότερους λίθους. 

Αυτές οι πέτρες με πλούσιο χρώμα ανήκουν στην ομάδα της πράσινης βηρύλλου. Το σαγηνευτικό πράσινο χρώμα του σμαραγδιού είναι μοναδικό και απαράμιλλο, λόγω των εγκλεισμάτων που κάνουν κάθε πέτρα μοναδική. Μαζί με τα διαμάντια υψηλής ποιότητας, τα μπλε ζαφείρια και τα κόκκινα ρουμπίνια, το πράσινο σμαράγδι θεωρείται ένας από τους 4 πιο πολύτιμους χρωματιστούς λίθους. Σε αντίθεση με τα άλλα τρία ωστόσο, τα σμαράγδια είναι πιο εύθραυστα, καθώς στη κλίμακα Σκληρότητας Mohs, παίρνει από 7.5 έως 8.

 

Τι συμβολίζει το σμαράγδι;

Το σμαράγδι συμβολίζει την ελπίδα και την ανανέωση. Επιπλέον, συμβολίζει την πίστη, τη σοφία και την εσωτερική γαλήνη. Θεωρείται επίσης πως διώχνει το κακό και προστατεύει τον άνθρωπο που το φοράει.

 

Ποιά είναι η ιστορία του σμαραγδιού;

Ξεκινώντας από τους Φαραώ της Αιγύπτου, μέχρι τους αυτοκράτορες των Ίνκας, το σμαράγδι κατείχε μια αυτοκρατορική θέση στην κοινωνία, ως ένας εξαιρετικά πολυτελής λίθος, στολίζοντας τα ρούχα και τα κοσμήματα των βασιλέων. Για παράδειγμα, ήταν πολύ γνωστή η αγάπη της Κλεοπάτρας για το συγκεκριμένο πολύτιμο λίθο. 

 

Σήμερα, η Κολομβία αποτελεί μία από τις κορυφαίες πηγές σμαραγδιών για περισσότερα από 500 χρόνια, παράγοντας διάφορες αποχρώσεις. Η Βραζιλία επίσης παράγει μεγάλο αριθμό σμαραγδιών, ενώ η Αφρική, κυρίως η Ζάμπια, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν αποτελούν εξίσου σημαντικές πηγές.

 

Πως αξιολογούμε την ποιότητα του σμαραγδιού;

Όσον αφορά την ποιότητα των σμαραγδιών, αυτή ακολουθεί τον ίδιο κανόνα με τα διαμάντια: μετριέται βάσει των 4Cs. Το χρώμα (color), η καθαρότητα (clarity), η κοπή (cut) και τα καράτια (carats) διαμορφώνουν την τελική ποιότητα του συγκεκριμένου πολύτιμου λίθου, και συνεπώς τη τιμή του.

 

Χρώμα

Τα πιο διάσημα και αγαπητά σμαράγδια έχουν έντονο πράσινο και ζωηρο΄ χρώμα με ένα τόνο ελαφρύ, χωρίς να είναι σκοτεινός ο λίθος. Επιπλέον, τα πιο ακριβά σμαράγδια είναι ως επί το πλείστον διαφανή, ενώ το χρώμα τους είναι ισορροπημένο καθόλο το μήκος της πέτρας. Το χρώμα του λίθου έχει συνδεθεί χαρακτηριστικά με την περιοχή εξόρυξής του, καθώς παρατηρούνται πολύ ιδιαίτερες αποχρώσεις ανάλογα με την περιοχή που εξορύσσεται ο κάθε ένας.

 

Καθαρότητα

Επιπλέον, τα πιο πολυτελή και πολύτιμα σμαράγδια είναι διαφανή, χωρίς μεγάλο αριθμό εμφανών εγκλεισμάτων. Ωστόσο, τα περισσότερα φυσικά σμαράγδια περιλαμβάνουν αρκετά ορατά ψεγάδια.

 

Κοπή

Τα σμαράγδια, σε αντίθεση με τα διαμάντια, εξαιτίας της κρυσταλλικής τους φύσης, εμφανίζονται συχνά σαν οκτάγωνα. Η κοπή αυτή έχει ονομαστεί “emerald cut”.

 

Καράτια

Το βάρος και μέγεθος των σμαραγδιών ποικίλει, αλλά τα μεγάλα σμαράγδια βρίσκονται με μεγαλύτερη ευκολία από τα μεγάλα διαμάντια, οπότε διαφέρει και η τιμή τους. 

 

Στην DIAMONDJOOLS μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα στολισμένα μοναδικά με σμαράγδια εξαιρετικής ποιότητας!

TAGS:
f