Κέντρο Εκπαίδευσης

Χρώμα διαμαντιού

Το χρώμα (Color) του διαμαντιού

Οι λίθοι με το μικρότερο δυνατό περιεχόμενο χρώματος γενικά προτιμώνται όταν κάποιος αγοράζει διαμάντια. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες χρωμάτων.

 

Άχρωμα διαμάντια (D-E-F):

Τα άχρωμα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και πολύτιμα. Σε αντίθεση με τους λίθους που έχουν χρώματα D/E, τα οποία είναι σχεδόν άχρωμα, τα διαμάντια που έχουν F, από τη στιγμή που θα μπουν κάτω από το φακό του ειδικού, παρουσιάζουν μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα χρωμάτων.

 

Σχεδόν άχρωμα διαμάντια (G-H-I-J):

Στην πρόσθια όψη, τα διαμάντια που ανήκουν στην κατηγορία των σχεδόν άχρωμων, δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως χρώμα, ωστόσο εμφανίζουν λίγες χρωματικές αποχρώσεις αν ιδωθούν ανάποδα και απέναντι από ένα απόλυτα λευκό φόντο. Από τη στιγμή που το διαμάντι τοποθετηθεί σε κάποια βάση, αυτό το ίχνος χρώματος θα παύσει να είναι ορατό από κάποιο μη ειδικό. Αυτά τα διαμάντια προσφέρουν τη μέγιστη αξία στον αγοραστή τους.

 

Καταλαβαίνοντας τη λάμψη των διαμαντιών: Πώς επηρεάζει το διαμάντι;

Όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία κάποια διαμάντια επιδεικνύουν κάποιο είδος φωτός, που ονομάζεται φθορισμός, και ο οποίος μπορεί να μετρηθεί σαν αδρανής, ελαφρύς, μέτριος ή δυνατός. Αν και τα διαμάντια μπορούν να επιδείξουν φθοριούχες αποχρώσεις λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί αλλά και άλλων χρωμάτων, η πιο κοινή από αυτές είναι η γαλάζια. Υπό κανονικές συνθήκες, σε ότι αφορά το φωτισμό, ο φθορισμός συνήθως δεν επηρεάζει καθόλου την εμφάνιση ενός διαμαντιού. Ένα κίτρινο διαμάντι μπορεί να αποκτήσει λευκότερο χρώμα εξαιτίας κάποιου δυνατού γαλάζιου φθορισμού, αλλά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αυτό το γεγονός μπορεί να κάνει κάποιο λίθο να μοιάζει γαλακτώδη ή ελαιώδη. Αυτή η γαλακτώδες ή ελαιώδης επίδραση αφορά μονάχα ένα μικρό αριθμό «δυνατών» και «πολύ δυνατών» φθοριούχων λίθων και ονομάζεται “over blue”.

 

Πώς να επιλέξετε το χρώμα (Color) του διαμαντιού σας;

Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, για τους περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στον ένα βαθμό χρώματος και στον άλλο, αλλά η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Τα διαμάντια που ανήκουν στις κατηγορίες D-E-F θα είναι πάντα σε ζήτηση από τους λάτρεις του είδους, αλλά και τα διαμάντια που υποπίπτουν στις κατηγορίες G-H-I-J μπορούν επίσης να σας προσφέρουν εξαιρετική αξία, διατηρώντας ακόμη εκείνη τη σχεδόν άχρωμή τους εμφάνιση. Αν θέλετε να αγοράσετε το μεγαλύτερο δυνατό λίθο πληρώνοντας τα λιγότερα λεφτά, τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε τα διαμάντια της κατηγορίας J, που είναι σχεδόν άχρωμα και προσφέρονται για κάθε πορτοφόλι. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα διαμάντι μέτριου ή δυνατού φθορισμού. Μια και οι τιμές αυτών των λίθων είναι συνήθως χαμηλότερες, σας προσφέρουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε ένα διαμάντι λευκότερο χωρίς να πληρώσετε την υπερτίμηση.

f