Κέντρο Εκπαίδευσης

Χρωματιστά διαμάντια

Φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια (Fancy Diamonds)

Μερικοί από τους πιο σπάνιους λίθους είναι τα Fancy Diamonds (φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια). Για κάθε 10,000 εξορυγμένα διαμάντια, παράγεται ένα μοναχά το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν «φανταχτερά χρωματιστό». Σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τα με φυσικό χρώμα γυαλισμένα  διαμάντια και τα λευκά διαμάντια, το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής επινόησε τον όρο Fancy «φανταχτερά». Όσο πιο πολύ είναι πλούσια σε χρώμα τα φανταχτερά διαμάντια, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξία τους. Σε αντίθεση με τα λευκά διαμάντια που βαθμολογούνται με βάση την κλίμακα D-Z, τα φανταχτερά χρωματιστά βαθμολογούνται με βάση το βαθμό χρωματικού πλούτου. Η GIA δημιούργησε μια κλίμακα βαθμολόγησης για τα φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια στη δεκαετία του 1970. Η αναφορά σ’ αυτά γίνεται χωρίς τη χρήση γραμμάτων, αλλά με βάση το βαθμό διάβρεξης χρωμάτων στο λίθο. Η διάβρεξη χρωμάτων βαθμολογείται ως εξής: αχνό, πολύ ελαφρό, ελαφρό, φανταχτερά ελαφρό, φανταχτερό, φανταχτερό σκούρο, έντονο φανταχτερό, φανταχτερό βαθύ και ζωηρό φανταχτερό. Τα φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, γαλάζιο, κόκκινο, μαύρο και μωβ, μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα σ’ αυτούς τους λίθους τα πλέον δημοφιλή είναι τα κίτρινα διαμάντια, γνωστά και σαν καναρινί διαμάντια. Τα πάμπολλα λευκά διαμάντια που δείχνουν κίτρινα και βρίσκονται στο τέλος του κατάλογου της κλίμακας των συνηθισμένων διαμαντιών (Y-Z) δεν θεωρούνται φανταχτερά κίτρινα διαμάντια.

Fancy Ροζ ΔιαμάντιαFancy Ροζ Διαμάντια

Κάποια από τα πλέον ελκυστικά φανταχτερά διαμάντια που βρίσκει κανείς στην αγορά είναι τα ροζ. Επειδή είναι τόσο σπάνια τα ροζ διαμάντια είναι από τους πιο πολύτιμους λίθους που μπορεί να αγοράσει κανείς. Εντός τους ίσως να διακρίνει κανείς πολλές αποχρώσεις, όπως πολύ ελαφρό ροζ, ελαφρό ροζ, φανταχτερό ελαφρό ροζ, φανταχτερό ροζ, έντονα φανταχτερό ροζ, ζωηρό φανταχτερό ροζ και βαθύ φανταχτερό ροζ.

 

 

Fancy Πράσινα ΔιαμάντιαFancy Πράσινα Διαμάντια

Τα φανταχτερά πράσινα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια μετά από τα κόκκινα. Επειδή το πράσινο αποτελεί μίξη του γαλάζιου και του κίτρινου, τα πράσινα διαμάντια συνήθως εμφανίζουν από γαλαζοπράσινες μέχρι και κιτρινοπράσινες αποχρώσεις. Επίσης ίσως να παρουσιάζουν και κάποια ίχνη γκρίζου και καφέ χρώματος.

 



Fancy Γαλάζια ΔιαμάντιαFancy Γαλάζια Διαμάντια

Τα φανταχτερά γαλάζια διαμάντια είναι τα πιο πολύτιμα, αλλά βρίσκονται και στη λίστα με τα σπάνια χρωματιστά διαμάντια στη γη. Τα χρώματά τους ένα από ελαφρύ μέχρι και πολύ βαθύ γαλάζιο. Οι αποχρώσεις που περιέχουν είναι: αχνό γαλάζιο, πολύ ελαφρό γαλάζιο, ελαφρό γαλάζιο, φανταχτερό ελαφρό γαλάζιο, φανταχτερό γαλάζιο, έντονα φανταχτερό γαλάζιο, σκούρο φανταχτερό γαλάζιο, βαθύ φανταχτερό γαλάζιο και ζωηρό φανταχτερό γαλάζιο.




Fancy Πορτοκαλί ΔιαμάντιαFancy Πορτοκαλί Διαμάντια

Ίχνη και αποχρώσεις του καφέ, του κίτρινου και του ροζ, εντοπίζονται συχνά στα πορτοκαλί διαμάντια. Αυτά τα διαμάντια συνήθως παράγονται στο ορυχείο Argyle στην Αυστραλία ή στη Νότιο Αφρική. Μπορεί να περιέχουν τις ακόλουθες αποχρώσεις: φανταχτερό πορτοκαλί, έντονα φανταχτερό πορτοκαλί, ζωηρό φανταχτερό πορτοκαλί, βαθύ φανταχτερό πορτοκαλί και σκούρο φανταχτερό πορτοκαλί.

 

 

Fancy Καφέ ΔιαμάντιαFancy Καφέ Διαμάντια

Λόγω κάποιας αλλαγής στο μοριακό οικοδόμημα του λίθου, κάποια διαμάντια είναι καφέ και ονομάζονται φανταχτερά καφέ διαμάντια ή σοκολατένια διαμάντια. Αυτά που περιέχουν ελαφρά καφέ χρώμα αποκαλούνται διαμάντια σαμπάνιας και αυτά που διαθέτουν πορτοκαλί αποχρώσεις ονομάζονται διαμάντια κονιάκ.



 

Fancy Κίτρινα ΔιαμάντιαFancy Κίτρινα Διαμάντια

Συχνά αποκαλούνται καναρινί διαμάντια, και όσο πιο βαθύ είναι το κίτρινο τόσο πιο ακριβά είναι. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές φανταχτερό χρώμα.

 

 

 

 

f