Κέντρο Εκπαίδευσης

Γυάλισμα διαμαντιού

Τι είναι το γυάλισμα (polish) του διαμαντιού;

Ο τρόπος που το φως διαπερνά τα διαμάντια επηρεάζεται από το στίλβωμά τους. Η συνολική λάμψη ενός διαμαντιού εξαρτάται απ’ αυτή την ιδιότητα. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε διαμάντια τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από εργαστήρια ως έχοντα καλό, πολύ καλό ή τέλειο στίλβωμα. Τα διαμάντια που είναι σε μεγάλο βαθμό λιγότερο λαμπερά έχουν φτωχό στίλβωμα επειδή η επιφάνεια του λίθου είναι κηλιδωμένη από μικροσκοπικές γραμμές στιλβώματος, οι οποίες ελαττώνουν το φως που εισέρχεται ή εξέρχεται από ένα διαμάντι. Λόγω του ότι κάποιοι κοπείς διαμαντιών θέλουν να περιορίσουν τα κόστη τους, δεν ξοδεύουν επαρκή χρόνο για το δέον στίλβωμα του διαμαντιού, προκαλώντας ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πώς βαθμολογείται το γυάλισμα;

Το γυάλισμα και η συμμετρία βαθμολογούνται με παρόμοιο τρόπο. Οι εκθέσεις των GIA, AGS και IGI βαθμολογούν το γυάλισμα έως Τέλειο, Πολύ καλό, Καλό, Μέτριο ή Κακό, αλλά τόσο η GIA όσο και η IGI έχουν επίσης προσθέσει και το Ιδανικό στη λίστα τους.

  • (EXCELLENT) – Τα τέλεια γυαλισμένα διαμάντια είναι αυτά που εμφανίζονται άψογα αν ειδωθούν σε μεγέθυνση x 10.
  • (VERY GOOD) – Τα πολύ καλά γυαλισμένα διαμάντια είναι αυτά που έχουν ραβδώσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν κάτω από μεγέθυνση x 10.
  • (GOOD) – Τα καλά γυαλισμένα διαμάντια είναι αυτά που έχουν ραβδώσεις που είναι δύσκολο να ειδωθούν σε μεγέθυνση x 10.
  • (FAIR) – Τα μέτρια γυαλισμένα διαθέτουν ραβδώσεις που είναι ορατές υπό μεγέθυνση x 10.
  • (POOR)- Διαμάντια που έχουν ραβδώσεις που είναι εύκολα διακριτές κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά και με το γυμνό μάτι, βαθμολογούνται σε ότι αφορά το γυάλισμα σαν κακά (POOR).
  • (VERY POOR) – Τα πολύ κακά στιλβωμένα διαμάντια παρουσιάζουν ραβδώσεις που είναι εύκολο να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι.
  • (EXTAORDINARY POOR) – Οι ραβδώσεις που είναι εμφανείς στο γυμνό μάτι τοποθετούν τα σχετικά στιλβώματα στη βαθμίδα των εξαιρετικά κακών.
f