Κέντρο Εκπαίδευσης

Καράτι

Βάρος σε καράτια (Carats)

Το καράτι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πλατέως σε ότι αφορά το βάρος ενός διαμαντιού. Οι μικροί και ομοειδής σπόροι χαρουπιών χρησιμοποιούνταν σαν το τέλειο αντίβαρο σε σχέση με το διαμάντι πριν από την έλευση του 20ου αιώνα. Ο όρος «καράτι» που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τη λέξη «χαρούπι».


Μέγεθος διαμαντιού και το βάρος του σε καράτια

Το βάρος ενός διαμαντιού σε καράτια είναι ανάλογο με το μέγεθός του. Μέχρι και τα 2/3 του συνολικού βάρους ενός μη επεξεργασμένου διαμαντιού μπορούν να απολεσθούν στη διάρκεια του κοψίματος και του στιλβώματος, που αποσκοπούν στη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Δύο διαμάντια, ενός καρατίου το καθένα και της ιδίας ποιότητας, είναι αρκετά πιο φθηνά από ένα και μοναδικό διαμάντι δύο καρατίων, επειδή οι μεγαλύτερου μεγέθους ανεπεξέργαστοι πολύτιμοι λίθοι υψηλής ποιότητας βρίσκονται πιο σπάνια.

Στην Ευρώπη τα διαμάντια βάρους ενός καρατίου και κάτω αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των διαμαντιών που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα και πωλούνται και ξεχωριστά απλά σαν πολύτιμοι λίθοι. Το βάρος του διαμαντιού σ’ ένα συνηθισμένο δαχτυλίδι αρραβώνα στην Ευρώπη είναι συνήθως μικρότερο από μισό καράτι.

Το βάρος ενός διαμαντιού θα αυξηθεί πολύ γρηγορότερα από την πραγματική διάμετρο της επιφάνειάς του. Παραδείγματος χάριν, ένα ιδανικά κομμένο διαμάντι ενός καρατίου έχει μήκος περίπου 6.5 χιλιοστών, αλλά ένα διαμάντι με το διπλάσιο βάρος είναι μόλις 8.2 χιλιοστά. Πρόκειται για μια αύξηση 30% μόλις της διαμέτρου επιφανείας. Ο γραφικός πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει αυτό το γεγονός.

 

Ποιο βάρος σε καράτια (Carats) είναι το ιδανικό για σας;

Δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μια και όλα εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες. Όταν κοιτάτε ένα διαμαντένιο μονόπετρο δαχτυλίδι βλέπετε μοναχά την ορατή επιφάνεια στο πάνω μέρος του διαμαντιού κι αυτό δεν σας επιτρέπει να αποκομίσετε μια ισχυρή αίσθηση του ίδιου του λίθου σε ότι αφορά τα καράτια.
Οι προτιμήσεις, αλλά και ο προϋπολογισμός σας, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν ποιο είναι το ιδανικό βάρος σε καράτια για σας.  Θα σας συμβουλεύαμε να δώσετε περισσότερη προσοχή στο κόψιμο του διαμαντιού και τη διάμετρό του παρά στο βάρος, αν και το βάρος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα μια και επηρεάζει το κόστος αρκετά. 

f