Κέντρο Εκπαίδευσης

Καθαρότητα Διαμαντιού

Η καθαρότητα (Clarity) του διαμαντιού

Η έλλειψη ακαθαρσιών και ψεγαδιών ή άλλων ανάλογων χαρακτηριστικών καθορίζουν την καθαρότητα ενός διαμαντιού. Τα διαμάντια είναι μοναδικά λόγω των χαρακτηριστικών διαύγειας ή καθαρότητάς τους, μιας και είναι αδύνατο να υπάρχουν τα ίδια στοιχεία στις ίδιες τοποθεσίες σε δύο διαφορετικά διαμάντια. Σημαντικά εργαστήρια όπως τα GIA-IGI-HRD προσδιορίζουν το βαθμό καθαρότητας λαμβάνοντας υπόψη πέντε παράγοντες.

  • Το μέγεθος: Πόσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να είναι το έγκλεισμα εντός ενός διαμαντιού.
  • Ο αριθμός: Πόσα εγκλείσματα μπορούν να εντοπισθούν μέσα σ’ ένα διαμάντι.
  • Η τοποθεσία: Αυτά που βρίσκονται στις παράπλευρες επιφάνειες επηρεάζουν λιγότερο την καθαρότητα του διαμαντιού απ’ εκείνα που είναι κεντρικά ή την «καρδιά» του διαμαντιού .
  • Η φύση των εγκλεισμάτων: Αν υπάρχουν μεγάλες προσμίξεις πχ Ι1/Ι2/Ι3 διαμάντια, αυτές μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την στερεότητα ενός διαμαντιού.
  • Πόσο ορατό είναι το έγκλεισμα; Υπάρχουν μερικά εγκλείσματα τα οποία δεν εντοπίζονται πολύ εύκολα, κάτι που εξαρτάται από το πόσο σκούρα, λευκά ή καθαρά είναι. Τα σκούρα εγκλείσματα συνήθως βαθμολογούνται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.
     

Βαθμοί καθαρότητας (Clarity) της GIA

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος για περιγραφή των βαθμών καθαρότητας ενός διαμαντιού είναι αυτή που παραχωρείται από τη GIA. Σύμφωνα με την έκθεση GIA-IGI-HRD υπάρχουν πέντε βασικοί βαθμοί καθαρότητας που εξετάζονται κάτω από 10x μεγέθυνση:

FL/IF:  Πρόκειται για τα αψεγάδιαστα διαμάντια που δεν παρουσιάζουν καθόλου εγκλείσματα όταν εξεταστούν σε μεγέθυνση μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους. Το εσωτερικώς αψεγάδιαστο διαμάντι είναι εκείνο που δεν έχει καθόλου ή μόνο ασήμαντες ακαθαρσίες και καθόλου εγκλείσματα, όταν εξεταστούν κάτω από τις προαναφερόμενες συνθήκες. Ένας μικρής διάρκειας καθαρισμός συνήθως μπορεί να εξαλείψει τις περισσότερες απ’ αυτές τις ακαθαρσίες. Τα εσωτερικώς αψεγάδιαστα διαμάντια είναι πολύ σπάνια, όμορφα και ακριβά.

VVS1/VVS2:  Αυτά είναι τα διαμάντια που περιέχουν απειροελάχιστα εγκλείσματα, τα οποία ακόμη κι ένας έμπειρος εκτιμητής δεν θα μπορούσε εύκολα να ανακαλύψει κάτω από το συνήθη μεγεθυντικό φακό. Αυτού του είδους τα διαμάντια θεωρούνται πολύ σπάνια και πανέμορφα.

VS1/VS2: Τ α διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν μικρά εγκλείσματα τα οποία μπορεί να εντοπιστούν εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό ή και πολύ δύσκολα, ανάλογα με την περίπτωση. Μικροί κρύσταλλοι, προσμίξεις ή και νεφελώματα, αυτά είναι τα συνήθη εγκλείσματα που παρουσιάζονται σ’ ένα διαμάντι κατηγορίας VS. Τα διαμάντια VS είναι εξαιρετικής ποιότητας.

SI1/SI2: Τα διαμάντια αυτά περιλαμβάνουν μερικές ακαθαρσίες τις οποίες κάποιος έμπειρος εκτιμητής πολύτιμων λίθων μπορεί να διακρίνει εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό. Αυτές οι ακαθαρσίες μπορούν να είναι ακόμη διακριτές και στο όριο με το γυμνό μάτι, αλλά αυτά τα διαμάντια εξακολουθούν να είναι μεγάλης αξίας.

I1/I2/I3: Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν πολλά εγκλείσματα και ανιχνεύσιμα με το γυμνό μάτι απο αρκετά μεγάλη απόσταση. Τα συγκεκριμένα διαμάντια δέν θα τα βρείτε στην DiamondJools

Τι βαθμού καθαρότητας (Clarity) διαμάντι να επιλέξετε;

Όταν ψάχνετε για ένα διαμάντι είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που δεν έχει καθόλου εγκλείσματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ομορφιά όσο και την αντοχή του στο χρόνο. Θα συστήναμε τα διαμάντια βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω, εάν θέλετε να αποφύγετε τα ορατά στο γυμνό μάτι εγκλείσματα. Μια άλλη καλή επιλογή, σε ότι αφορά το κόστος τουλάχιστον, είναι τα διαμάντια ποιότητας SI, αλλά προτού κάνετε την παραγγελία σας καλό θα ήταν να ζητήσετε να εξεταστούν από κάποιο ειδικό. Αυτή η πράξη θα σας παρέχει την εγγύηση ότι το διαμάντι που θα παραλάβετε δεν θα έχει εγκλείσματα που είναι ορατά με το γυμνό μάτι.
Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι ο βαθμός καθαρότητας του διαμαντιού σας και το χρώμα του έχουν ισορροπία. Αν θέλετε διαμάντια που υποπίπτουν στη χρωματική εμβέλεια D-E-F τότε πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας σ’ αυτά του βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω. Διαμάντια μεγάλης αξίας είναι κι εκείνα που καλύπτουν τη χρωματική εμβέλεια G-I αν συνδυαστούν με βαθμό καθαρότητας SI.

f