Κέντρο Εκπαίδευσης

Πιστοποιητικά διαμαντιών

Τι είναι η πιστοποίηση ενός διαμαντιού;

Ένα πιστοποιητικό είναι γνωστό είτε σαν μία έκθεση αξιολόγησης ενός διαμαντιού ή σαν ένα πακέτο εγγράφων που χρησιμοποιούν τόσο οι έμποροι χονδρικής και λιανικής πώλησης όσο και οι καταναλωτές. Πάνω στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι ακριβείς μετρήσεις του διαμαντιού, το βάρος, το κόψιμο και η ολική ποιότητα. Το πιστοποιητικό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αναγνώριση ενός λίθου καθώς υποδεικνύει τα ατομικά χαρακτηριστικά του. Να έχετε υπόψη σας ότι όταν αγοράζετε κάποιο διαμάντι μια έκθεση αξιολόγησης μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με την αγορά σας.

Διαμάντια με πιστοποίηση GIA

Σε ότι αφορά τα διαμάντια η εταιρία που χαίρει του μεγαλύτερου κύρους, αλλά και εκτίμησης από επαγγελματίες και καταναλωτές είναι η GIA. Από τρεις μέχρι και έξι ειδικοί βαθμολογούν ξεχωριστά το κάθε διαμάντι, ώστε να φτάσουν σε μια όσο το δυνατό ακριβή βαθμολογία, της οποίας τελικός αποδέκτης είναι η GIA. Οι εκθέσεις βαθμολόγησης της GIA θεωρούνται εγγυήσεις ακεραιότητας από όλους όσοι ανήκουν στον κόσμο των διαμαντιών. Η GIA εκδίδει δύο ξεχωριστά είδη εκθέσεων. Η πλήρης έκθεση είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες. Περιλαμβάνει την πλήρη περιγραφή του διαμαντιού και των χαρακτηριστικών καθαρότητας του λίθου. Αυτή η έκθεση χρησιμοποιείται γενικά για διαμάντια ενός καρατίου και άνω. Για διαμάντια μικρότερα του ενός καρατίου χρησιμοποιείται ο δεύτερος τύπος έκθεσης. Εκεί μπορείτε να βρείτε τις πλήρεις λεπτομέρειες για κάθε διαμάντι που βαθμολογήθηκε στο ντοσιέ της GIA. Ωστόσο, στο ντοσιέ, ένας αριθμός αρχείου χαραγμένος με λέιζερ, αντικαθιστά το διάγραμμα το οποίο υπάρχει υπό κανονικές συνθήκες σε μια έκθεση. Ο αριθμός αρχείου έχει χαραχτεί στην ζώνη του διαμαντιού ώστε ο λίθος να μπορεί να πιστοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί να χαρτογραφηθούν τα εγκλείσματα. Αυτή η τακτική εξοικονόμησε πολύ χρόνο και χρήμα που θα σπαταλούσε η GIA για να εκδώσει πλήρεις εκθέσεις για μικρότερα διαμάντια.

Διαμάντια με πιστοποίηση IGI

Το μεγαλύτερο και παλαιότερο ανεξάρτητο εργαστήριο στον κόσμο, σε ότι αφορά τη βαθμολόγηση και αξιολόγηση διαμαντιών και κοσμημάτων ονομάζεται The International Gemological Institute (IGI). Το IGI το βρίσκει κανείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Τορόντο, την Αμβέρσα, το Χονγκ Κονγκ, το Μουμπάι (Βομβάη), το Νέο Δελχί, τη Σουράτ, το Ντουμπάι, την Μπανγκόκ, το Τόκυο και το Τελ Αβίβ. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο εκθέσεις εκδίδονται κάθε χρόνο από το εργαστήριο του IGI, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στην επαγγελματική κοινότητα των κοσμηματοπωλών όσο και στους καταναλωτές. Το IGI School of Gemology προσφέρει υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με εκθέσεις αυθεντικοποίησης και βαθμολόγησης διαμαντιών, εκθέσεις για χρωματιστούς πολύτιμους λίθους, αξιολογικές εκθέσεις, καθώς και σειρά μαθημάτων σχετικά με τα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους.

Διαμάντια με πιστοποίηση HRD Antwerp

Το εργαστήριο διαμαντιών της HRD Antwerp είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, το οποίο τηρεί τα κριτήρια βαθμολόγησης στιλβωμένων διαμαντιών του Διεθνούς Συμβουλίου Διαμαντιών. Αυτοί οι κανόνες ή κριτήρια έχουν εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων Διαμαντιών καθώς και από το Διεθνή Σύνδεσμο Κατασκευαστών Διαμαντιών, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συνδέσμων της βιομηχανίας.
Το 1996 το HRD Antwerp έγινε το πρώτο εργαστήριο βαθμολόγησης διαμαντιών στον κόσμο, στο οποίο απονεμήθηκε επίσημη διαπίστευση σύμφωνα με τα αυστηρά παγκόσμια πρότυπα του NBN EN ISO/IEC 17025.

Γιατί να αγοράζετε μόνο πιστοποιημένα διαμάντια

Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αγοράζετε ένα πιστοποιημένο διαμάντι είναι ότι συνοδεύεται από μια βαθμολογημένη έκθεση πιστοποιημένη από ένα διαπιστευμένο γεμολογικό ινστιτούτο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον πωλητή. Η έκθεση αυτή εγγυάται στον πελάτη ότι το διαμάντι είναι αναγνωρισμένο και έχει όλα τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα που ορίζονται στο πιστοποιητικό. Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης διαβεβαίωνεται ότι αγοράζει το διαμάντι για το οποίο πληρώνει. Η εμπιστοσύνη μετράει!

 

f