| by ELEFTHERIOS ILIAKIS

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο βαπτιστικό σταυρό

Βάπτιση: μία αξέχαστη και ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή στη ζωή τόσο του ζευγαριού και της οικογένειάς του, όσο και των νονών του παιδιού. Ο σταυρός αποτελεί συντροφιά σε αυτή τη μοναδική στιγμή και σφραγίζει το ιερό μυστήριο της βάπτισης. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι πνευματικοί γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου βαπτιστικού σταυρού για το παιδί.

Τι συμβολίζει ο βαπτιστικός σταυρός;

Η βάπτιση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μυστήρια στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς κατέχει διπλό χαρακτήρα: θρησκευτικό, επειδή με το μυστήριο της βάπτισης το παιδί γίνεται μέλος της οικογένειας της Εκκλησίας, και κοινωνικό, γιατί θα του δοθεί ένα χαρακτηριστικό όνομα, το οποίο θα το συντροφεύει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το μυστήριο αυτό είναι ιερό, όχι μόνο για το παιδί και τους γονείς του, αλλά και για τους πνευματικούς γονείς, οι οποίοι με τη βάπτιση αναλαμβάνουν σημαντικό χρέος στην ανατροφή του παιδιού.

Ο βαπτιστικός σταυρός αποτελεί σύμβολο αγάπης και αυτοθυσίας, ενώ θα βρίσκεται στα χέρια του παιδιού για την υπόλοιπη ζωή του, θυμίζοντάς του έτσι για πάντα τη σχέση που έχει με τον πνευματικό του γονιό. Συνεπώς, οι νονοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βάση στην αγορά του βαπτιστικού σταυρού.

Συμβουλές αγοράς

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε πριν προβείτε στην αγορά του κοσμήματος είναι το κράμα του σταυρού, το οποίο αποτελεί τη βάση του. Το πιο σύνηθες υλικό στους βαπτιστικούς σταυρούς είναι χρυσός 18 ή 14 καρατίων. Και στις δύο περιπτώσεις, το κόσμημα είναι εξαιρετικά πολύτιμο αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χρυσό, αλλά όπως είναι λογικό οι σταυροί από χρυσό 18 καρατίων είναι ανώτεροι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αξίας των 18Κ, καθώς περιέχονται μεγαλύτερα ποσοστά καθαρού κράματος χρυσού στο εσωτερικό του σταυρού. Εάν ψάχνετε για έναν σταυρό μέγιστης αξίας σε βάθος χρόνου, τότε θα πρέπει να επιλέξετε σταυρό 18 καρατίων, ενώ αν θέλετε κάτι με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα θα χρειαστείτε ένα σταυρό 14 καρατίων.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χρυσά κοσμήματα, οι βαπτιστικοί σταυροί συναντώνται σε κίτρινο, λευκό ή ροζ χρυσό. Ο κίτρινος χρυσός αποτελεί την πιο κλασική και συγχρόνως διαχρονική επιλογή, ενώ ο λευκός χρυσός δίνει μια “elegant” εμφάνιση στο κόσμημα. Τέλος, ο ροζ χρυσός, όπως στα περισσότερα κοσμήματα, προσδίδει μια γλυκιά όψη στο σταυρό, κάνοντάς τον μια συνηθισμένη επιλογή για τα κορίτσια.

Το επόμενο που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι το σχέδιο του σταυρού. Αυτό επηρεάζεται κυρίως από το φύλο του πνευματικού σας παιδιού, αλλά και από το προσωπικό γούστο σας. Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πως ο βαπτιστικός σταυρός αποτελεί ένα κόσμημα, το οποίο το παιδί θα έχει και θα φοράει για ολόκληρη τη ζωή του, οπότε το σχέδιό του επιβάλλεται να είναι κλασικό. Υπάρχουν διάφορα σχέδια στην αγορά: σταυροί απλοί χρυσοί χωρις λίθους, σταυροί “ντυμένοι” με διαμάντια, με ανάγλυφα ή χωρίς, με καμπύλες και σκαλίσματα.

Το μέγεθος είναι ακόμη ένα βασικό στοιχείο που ενδέχεται να επηρεάσει την αγορά σας. Ένας μεγάλος σταυρός σίγουρα προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας, αλλά από άποψη πρακτικότητας δεν είναι ο ιδανικός, επειδή δεν θα βόλευε για μια καθημερινή χρήση. Έτσι, ένας μικρός σταυρός θα αποτελούσε μια πιο βολική επιλογή, καθώς μπορεί να φορεθεί κάθε μέρα.

Τέλος, ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες στην επιλογή του βαπτιστικού σταυρού, τον οποίο οι νονοί και οι νονές τείνουν να ξεχνούν, είναι η αλυσίδα. Εξετάστε τις αλυσίδες που σας ενδιαφέρουν, διότι πλαισιώνουν το σταυρό και παίζουν σημαντικό ρόλο στη τελική του εμφάνιση. Πριν προβείτε στη τελική σας αγορά, ρίξτε μια ματιά στο σταυρό και στην αλυσίδα πλάι-πλάι, ώστε να σιγουρευτείτε για το χρώμα τους, καθώς πρέπει να είναι το ίδιο.

Στη DiamondJools μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια πλούσια και πολυτελή συλλογή, έναν εκπληκτικό βαπτιστικό σταυρό που θα συντροφεύει το παιδί για όλη του τη ζωή!

TAGS:
f